Invisalign oikomishoito

5. maaliskuuta 2015

Moni on kysellyt, mitä legoilleni ja Invisalign oikomishoidolle kuuluupi..
Ilokseni voin ilmoittaa, että koko ruljanssin pitäisi olla pikkuhiljaa loppusuoralla, ellei tule mitään yllättäviä takapakkeja! Oikomiskalvoja tehtiin alunperin 24 kappaletta ja suussa majailee tällähetkellä numero 22.
Kalvot vaihtuvat 2-3 viikon välein, riippuen kuinka hyvin hampaat ovat lähteneet asettumaan uomiinsa. Jokainen kalvo siirtää hampaita 0,5mm, joten eron alkaa huomaamaan jo parin kuukauden päästä hoidon aloittamisesta, josta itselläni alkaa olla jo hurjat vuodenpäivät.
Minun tapauksessani ei kyseessä ollut vino hammasrivistö, vaan vanhan oikomishoidon ja epäonnen tulos. Hampaiden taakse aikoinaan asennettu retentiolanka oli lähtenyt kiertymään  ja nostanut juuret irti luusta, joka teki tästä projektista välttämättömän..

Kukaan tuskin haluaa näin aikuisiällä mitään ylimääräistä killutinta turpavärkkiinsä, varsinkaan jos on saanut leikkiä oikomishoitoa jo nuorena yli viiden vuoden ajan, mutta olin onnellinen, että metallisten rautojen rinnalle oli tullut vähän huomaamattomampi versio, Invisalign. Sitä ei tosin mainittu oikomishoitoa aloittaessani, että hampaisiin liimataan muovitapit, jolloin kojeen ulkomuoto ei ole lainkaan niin huomaamaton, mitä Invisalign mainoksissa annetaan olettaa.

Muovitapit liimattiin kulmahampaisiin, muutamiin taaempiin legoihin, sekä kauhukseni toiseen etuhampaaseen ja vielä kaksin kappalein. Vaikka se ei tuossa kuvassa näytä niin pahalta, niin kyllä sitä ensimmäistä kertaa peiliin katsoessa ajatteli, että ei prkl, nyt on meikäläistä vedätetty.. :D
Aina uudet liuskat suuhun heittäessä oli ongelmana hampaiden ja kojeen väliin jäävä ilma, johon rupesi aina päivän mittaan ilmestymään tuollaisia kimmeltäviä kuolakuplia. Hyvin viehättävää. Pariin kertaan joku kysyi jopa, että onko minulla hammaskoru.  Naurattaa edelleen..


Kahdenkymmenennen oikomiskalvon kohdalla muovitapit vihdoin hiottiin irti ja sain käyttöön viimeiset, "tiivistävät",eli ne huomaamattomammat kalvot..
Sivuissa näkyy pienet hakaset, joihin kiinnitetään kuminauhat, jolla pyritään muuttamaan purentaa.

Nykyään unohdan oikomiskalvon ajoittain kokonaan. Ainoastaan kuvissa huomaan selkeän eron, ovatko suussa vai eivät, sillä yrittäessäni hymyillä rennosti suu kiinni,saan aikaan muikean duck face-ilmeen. Kuvasta näkyy missä hampaissa on muovinjämiä edelleen, sillä ne erottuvat edukseen hieman kellertävämpinä.

Näin vuoden verran näiden kanssa leikkineenä uskaltaa jo ehkä luetella omasta näkökulmasta niitä plussia sekä miinuksia.

Plussat:

- suhteellisen huomaamaton
- saa pois halutessaan
-vaihto uuteen kalvoon onnistuu ilman hammaslääkäriä

Miinukset:

- kallis hinta
- hampaat reikiintyvät paljon herkemmin kalvojen alla
- kuluttaa hampaiden pintaa
- syömisen jälkeen pitää aina pestä hampaat, joka rajoittaa ruoka-aikoja/paikkoja.
- Joudut itse seuraamaan, että pysyykö kaikki hampaat oikomishoidossa mukana, vai pitääkö jotain kalvoa pitää pidempään.

Nyt oikomishoidon loppusuoralla voikin sitten alkaa jo jännittämään iensiirtoleikkausta. Aina mukavaa, kun on mitä odottaa..

14 kommenttia :

 1. No ei nuo pahalta näytä. Mutta mitä, ienleikkaus. Mä pyörryin jo pelkästä ajatuksesta. Tsemppiä muru.
  p.s. sulla on nätti suu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Eikö kuulostakin houkuttelevalta. ;) Alahampaiden kaula on niin pahasti paljastunut vanhan oikomishoidon seurauksena, että joudutaan niille tekemään pientä operaatiota..
   Kiitos ihana. <3

   Poista
 2. Kiva kuulla oikomishotosi etenemistä. Kaunis hymy.:)

  Minulla on myös Invisalign oikominen käynnissä, kalvo 7 menossa, yhteensä 44..:/ eli matkaa on, mutta nyt jo huomaan muutoksia parempaan päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi!

   Tuo kalvojen määrä saattaa nyt kuulostaa ihan jättimäiseltä, mutta aika menee niin kovaa vauhtia, että hetkisen kuluttua sen tajuaa jo olevan kokonaan ohi. :) Suoritetaanko oikomishoito pääkaupunkiseudulla? Nykyäänhän ei taida olla vielä montaa hammaslääkäriä Suomessa, joka sitä menetelmää käyttää. Tässä ollut hauska huomata, miten hoito ja laitteet on kehittyneet oikomishoidon edetessä. heh..

   Poista
 3. Hyvä kun nykyään on kehitelty jotain huomaamattomampiakin oikomishoito vaihtoehtoja. :) Hyvin huomaamattomat näköiset kalvot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ihan loistavaa. Oikomishoitokin kehittyy koko ajan kaiken muun ohella. :)

   Poista
 4. Hmm mulle tehtiin ennen kuorien laittoa (vuosia sitten!!) ienleikkausta, mulla taas ikeniä "nostettiin" ylöspäin, jotta saatiin hammasta esiin. Ikenet ja suu muutenkin parantuu tosi nopsaan, eikä ole jälkeenpäin mitenkään kivulias. :) Ei siis ollut operaatio eikä mikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Ei ehkä ole niin pahasti vetelät verkkarissa, kun hetki koittaa. ;)

   Poista
 5. Nayttaapa hyvalta! Muistan edelleen kuinka mulla oli kuusi ja seiskaluokalla ne kauheat metalliset raudat hampaita suoristamassa. Onneksi ylhaalla vahemman aikaa, etta uskalsi ajatella vaikka pusuja :) Etta kaikkea ne keksii, nuohan on aika huomaamattoman nakoiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ella. :) Kyllähän se silloin varmasti harmitti, mutta onneksi sen kärsi silloin nuorena, niin ei tarvitse tässä iässä asiaa murehtia. ;)

   Poista
 6. Mulla on myös tällä hetkellä menossa oikomishoito, mutta ihan sillä perinteisellä systeemillä. Tosin kiinnikkeen ei oo metalliset vaan hampaiden väriset, joten on vähän huomaamattomammat. Mäkin mietin aikanaan tuota Invisaligia, mutta käsittääkseni sitä ei ole Tampereella saatavilla enkä tiedä olisiko mun hampaita saanut sillä suoraksi.

  Oikomishoito aloitettiin viime vuoden syyskuussa ja tosi nopeasti alkoi tuloksia näkymään. En tosin ihan varmaksi tiedä, että kuinka kauan vielä kestää. Mutta näihin rautoihin on jo niin tottunut, että ei paljon haittaa. Hammaslääkärissä tietysti joutuu käydä kerran kuussa kiristämässä rautoja ja ainakin kiristyspäivinä on jonkin verran kipua/arkuutta. Syöminen saattaa olla hankalaa ja välillä joutuukin turvautumaan soseruokiin, kun ei pysty pureskella. Hinta on kallis, en osaa kyllä yhtään ajatella, että mitä tuolla toisella menetelmällä maksaa, mutta onneksi saa suorat hampaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallisella menetelmällä saa onneksi varmemmin suorat hampaat,eikä tarvitse itse ottaa vastuuta hampaiden suoristumisesta. :) inviksellä pitää itse seurata, että hampaat liikkuvat samassa tahdissa..

   Invisalign maksaa oikomishoidon pituudesta/vaikeudesta riippuen n. 4000-7000e.

   Poista
 7. Kyllä Tampereella tekee Hammaslääkäripalvelu Hymysuussa Jarmo Manninen oikomishoitoja Invisalign-tekniikalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö Jarmo Manninen toimi Tampereella myös Torin Hampaassa?

   Poista

Kiitos kommentistasi, rakkauskirjeet ja lahjukset voi pistää osoitteeseen EHBblog@gmail.com. ;)